Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ερμηνευτική της Νεολιθικής Ειδωλοπλαστικής

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - Η ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΚΕΨΗ


Οι τεράστια ανθρώπινη ικανότητα για μάθηση διακρίνει τον άνθρωπο από όλα τα άλλα γένη. Στην απώτερη Προϊστορική Εποχή, η εξέλιξη της αντίληψής του για την λειτουργία του κόσμου και τη θέση του μέσα σ’αυτόν ιχνηλατείται μέσω της συλλογής χειροτεχνημάτων που αντικατοπτρίζουν και την εξάσκηση της δημιουργικής του φαντασίας. Ο νους, η ανθρώπινη σκέψη και η συμπεριφορά προσεγγίζεται διεπιστημονικά από την Γνωσιακή Επιστήμη στην οποία εμπλέκεται ένα σύνολο άλλων επιστημών.

Σύμφωνα με πολλούς μελετητές, οι νοητικές λειτουργίες, η ιδέα, και η γλώσσα συνδέονται άμεσα με την εικονιστική τέχνη, συνεπώς η αξιολόγηση των αρχαιολογικών δεδομένων αποτελεί το πρώτο στάδιο για τη διερεύνηση της νοητικής εξέλιξης. Μεγάλη όμως προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις ομοιότητες μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων συνηθειών, οι οποίες μπορεί να είναι παραπλανητικές επειδή ο χρόνος πιθανώς να άλλαξε την αντίληψη και το πολιτισμικό νόημα των πραγμάτων που περιβάλλουν τον άνθρωπο.

Σε επίπεδο μοριακής βιολογίας, θεωρείται ότι υπάρχει στον άνθρωπο μια γενετικά κωδικοποιημένη μνήμη και μια αθροιστική εμπειρία που ενεργοποιούνται από κάποιο ερέθισμα και που του επιτρέπουν να δίνει νόημα σε όνειρα και να τα προβάλλει ως εικονιστικές αναπαραστάσεις. Αυτή η διαδικασία αποτέλεσε το αίτιο για τη διαφοροποίηση του γένους Ηοmo από τα άλλα γένη.

Η ομαδική αποδοχή εννοιών, η επικοινωνία με σύμβολα και πρακτικές, και τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου, που αποσκοπούν στο να υποτάξει τη φύση στην εξυπηρέτηση των αναγκών του και να επιβιώσει, αποτέλεσαν τη βάση για τη συνειδητοποίηση του μή ελεγχόμενου και για τη μετέπειτα λατρευτική / θρησκευτική του συμπεριφορά.

Η ανθρώπινη ικανότητα για αναλογική σκέψη του επέτρεψε να επικοινωνεί με ορατά ή αόρατα σύμβολα. Η αρχαιολογική έρευνα προσπαθεί να τα εντοπίσει και να τα ερμηνεύσει, υποβοηθούμενη σε μεγάλο βαθμό από τις πλαστικές τέχνες.

Εισαγωγή | Κεφάλαιο 1 | Κεφάλαιο 2 | Κεφάλαιο 3